уторак, 01. мај 2012.

Kako odrediti ton/podton kože? Kojem tipu pripadam-hladnom ili toplom?

Osnova osnove u šminkanju i izboru boja, kao i boje kose ili garderobe, jeste da odredite kojem tipu pripadate.
Zato je ovo post za koji smatram jednim od najbitnijih jer kad znate kom tipu pripadate biće vam mnogo lakše da odaberete boje koje vam odgovaraju i šminkanje će vam postati zanimljivije, a uštedećete i novac kupujući ono šta vam zaista pristaje, a ne samo ono što vam se svidi "na oko".

Postoji nekoliko načina da odredite kojem tipu pripadate, i evo nekih od njih:

Testove radite BEZ ŠMINKE NA LICU. Umijite se, očistite lice tonikom, a zatim sačekajte 15-ak minuta i počnite sa testovima.

1. Srebrna i zlatna folija/platno

- Uzmite parče srebrne i zlatne folije ili platna. Stanite ispred ogledala, što većeg, sa direktnim osvetljenjem (ali ne fluoroscentnim). Prinesite prvo srebrnu foliju licu i posmatrajte kako izgleda, a zatim isto to uradite sa zlatnom. Koja vam više odgovara? Ako je srebrna ta koja lepše ističe prirodan ton i sjaj vaše onda ste najverovatnije hladan tip, a ako je zlatna ta koja vam pristaje bolje, onda ste topao tip.

Slično je i sa nakitom. Šta vam bolje pristaje, zlato ili srebro/belo zlato? Ako je žuto zlato to u kome izgeldate bolje onda ste najverovatnije topao tip, ako vam bolje stoji srebro onda ste hladan.2. Uzmite parče belog papira

- Uzmite parče belog papira, stanite ispred ogledala i prislonite ga licu. Posmatrajte,koja boja izbija sa lica. Žućkasta ili plavičasta/ružičasta? (ovaj test radite jedino ako nemate crvenilo na licu, jer crvenilo može da vas zbuni da pomislite da ste hladan tip jer koža izgleda ružičasto, a ustvari ste topao...)

3. Koža iza uha
Još jedan trik koji koristi većina šminkera jeste da pogledate iza uha (što je malo teško sam na sebi, pa možete da zamolite nekoga da vam pomogne :) Koji podton vidite? Ako je žut onda ste topao tip, ako je ružičast onda ste hladan.4. Boja vena na unutrašnjem delu ručnog zgloba. 
Ovo nije baš siguran način, ali je dobar kao dodatni tj. u kombinaciji sa ostalima. Ako su vam vene više plave najverovantije ste hladan tip, ako su zelene, onda ste topao.


Sve ovo važi za prirodne boje, kose, očiju i kože kada se ne izlažete suncu jer su svi toplijeg podtona tokom leta ako se sunčaju.

Hladni tipovi su najčešće svetli, ako je braon kosa, onda je pepeljasto braon ili hladno-čokoladno braon (ali čokolada za kuvanje :), ako je kosa svetla onda je takođe više sa pepeljastim podtonom. Lako crvnen na suncu.

Topli tipovi su najčešće tamine kože, a kosa i oči imaju dosta žućkastog podtona. Na suncu lako dobijaju boju.

Ako imate zelene ili plave oči, ako su žućkasto zelene onda ste verovatno topao tip, ako su bistro plave ili plavo-zelene onda ste verovatno hladan tip?


Tople - nadam se da vidite žućkast podton


Hladne sa jasno plavim podtonom

Koji ste tip?

Нема коментара:

Постави коментар